Osteopati och träning för gravida och nyblivna mammor

Posted by on maj 19, 2016 in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Osteopati och träning för gravida och nyblivna mammor

Östersund Osteopati har inlett ett samarbete med Johanna Rapp – lic. personlig tränare med gruppträning för nyblivna mammor! Vi kompletterar varandra då vi båda träffar kvinnor som varit gravida och fött barn med allt vad det innebär och som vill uppnå en kropp med god funktion och hållbarhet – Johanna erbjuder anpassad gruppträning för att bygga upp styrka och jag erbjuder anpassad osteopati för att rätta till eventuella felställningar i kroppen som skapar olika besvär.

Ofta söker medelålders kvinnor mig för besvär i längrygg och bäcken som vid närmare eftertanke hade sin början under eller efter graviditet och förlossning. Graviditet och förlossning är i allra högsta grad naturligt men är en påfrestning för kroppen – speciellt om man har obalanser i form av snedställningar i till exempel bäckenet och/eller ländryggen. Snedställningar är vanligt men om man är stark och inte överbelastar kroppen kan man ofta vara besvärsfri eftersom kroppen då klarar av att kompensera för sina svagheter. Under graviditeten sker stora förändringar i kroppen på många sätt – bland annat tänjs magmusklerna ut, bäckenbotten får ökad belastning, bäckenlederna blir lösare och hållningen ändras då magen växer. I och med detta kan olika besvär uppstå och man kan till exempel få ont i bäckenlederna (s.k. foglossning), i ryggen eller i benen.

Osteopati lämpar sig mycket bra för gravida och nyblivna mammor då behandlingen kan anpassas helt efter varje patient och det finns flera olika mjuka men effektiva metoder som inte påfrestar exempelvis bäckenlederna då dessa kan vara känsliga. Tanken är att balansera upp hållningen så att man klarar förändringarna som graviditeten innebär eller återhämtar sig bättre efter graviditet och förlossning.

När man varit gravid och fött barn är det viktigt att stärka upp framför allt de muskler som blivit uttänjda samt att träna styrka generellt för att, förutom klara vardagen fint, orka lyfta och bära på små (men tunga!) barn. Jag kan varmt rekommendera Johanna Rapp och hennes Strong mamas-grupper!

http://www.johannarapp.com/

Share This