Vad gör en osteopat?

Posted by on augusti 29, 2016 in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Vad gör en osteopat?

En osteopat använder främst sina händer för att diagnostisera och behandla olika besvär i kroppen som orsakas av snedställningar, obalanser och spänningar. Man använder en stor variation av metoder som helt anpassas efter individ, besvär och tillfälle, och baseras på den västerländska vetenskapen om hur kroppen fungerar. Osteopatin grundades för 150 år sedan av en läkare i USA, idag är det ett etablerat yrke över hela den moderna världen och ingår ofta i primärvården.

En osteopat har kunskap om hela kroppens anatomi och funktion, och en särskilt god förståelse för hur olika delar biomekaniskt och fysiologiskt hänger ihop och påverkar varandra, detta genomsyrar hela vårt tänk – från diagnostisering till behandling.

Ett exempel som får illustrera hur en osteopat arbetar är ett knäbesvär – en osteopat undersöker då knät men även viktbäringen, kroppen som helhet och faktorer utanför kroppen så som skor och det underlag man rör sig på. Ett detektivarbete börjar för att ta reda på o r s a k e n (en eller flera) till besväret, orsaken kan finnas där det gör ont eller någon helt annan stans. Ett knä behöver god funktion lokalt men också i relation till andra knät, höfter, bäcken, ländrygg och fötter. Till exempel kan en snedställning i bäckenet orsaka en ojämn belastning på höfter, knän och fötter vilket på sikt kan leda till smärta, om så är fallet är det troligen inte särskilt framgångsrikt att bara behandla knät. En osteopat behandlar de faktorer som har del i besväret för att underlätta knäts läkning och återhämtningsprocess, och skapa ett hållbart resultat. Vi ger såklart även råd och övningar för förbättrad funktion i knät.

Kroppen strävar efter och fungerar som bäst om vi är hyfsat centrerade både sett till höger/vänster och framåt/bakåt. Stora som små snedställningar och obalanser kräver därför kompensation för att vi ska hålla balansen och fungera, till exempel är det mest praktiskt för våra ögon att vara i en jämn nivå och kroppen gör vad som krävs för att uppnå det. Tänk så mycket onödig energi vi förbrukar på att (omedvetet) räta upp oss – den minsta vridning eller böj i ländryggen medför att kroppen kompenserar med motsatt vridning eller böj längre upp i ryggen och nacken. I detta fall kan symptomet vara spänningar i nacken som kanske dessutom skapar huvudvärk. Vid ett osteopatbesök skulle i första hand orsaken rättas till men såklart släpper man även på spänningar, i både muskler och bindväv, i nacken.

Beroende på vad man har för besvär kan det krävas olika många besök, vid första eller ibland andra besöket kan man ställa en prognos för hur lång tid det kommer att ta för att komma till rätta med besväret.

Detta var en kort förklaring till vad en osteopat gör. Välkommen att höra av dig vid frågor!

Share This